Polvijärven ortodoksinen kirkko kuuluu Taipaleen ortodoksiseen seurakuntaan, jonka pääpaikka on Liperin Viinijärvellä.
Kirkko sijaitsee osoitteessa Haavikontie 31, 83700 Polvijärvi.
Koordinaatit ovat: 62.849795, 29.348980
Lisää Taipaleen ortodoksisen seurakunnan elämästä nettisivuilla: https://ort.fi/taipale/
Voit katsoa kirkosta kertovan lyhyen videon tästä:
Polvijärven ensimmäinen ortodoksinen kirkko rakennettiin tälle paikalle 1902. Pitkänomainen kirkko oli rakennettu paikallisten ortodoksien talkoilla, koska kirkkomatka Viinijärven kirkkoon koettiin pitkäksi. Samana vuonna nousi ajatus, että Polvijärvestä muodostettaisiin oma seurakuntansa. Taipalelaiset eivät kuitenkaan halunneet jakaa seurakuntaa, eivätkä polvijärveläiset lisäkustannuksia oman papin palkkaamiseksi, joten hanke raukesi.
Uusi kirkko kuitenkin tuhoutui jo 1909. Kirkkoon oli todennäköisesti jätetty palonarkaa maalia, joka syttyi itsestään tuleen. Kirkko tuhoutui täysin, eikä esineistöäkään saatu pelastettua.
Toukokuussa 1911 päätettiin uuden kirkon rakentamisesta. Sen tuli olla kauniimpi kuin Joensuun kirkko. Kirkosta tulikin poikkeuksellisen kaunis. Kirkon suunnitteli suomalaistaustainen Pietarissa toiminut arkkitehti Ivan Kanninen. Kirkon tyylissä on huomattavissa aikanaan suosittu jugend, mikä tulee esille mm. ristilaivan pyörinä ikkunoina.
Varat rakentamiseen saatiin paikallisilta ortodokseilta. Lisäksi puutavaraa saatiin keisarillisen käskyn turvin. Rakennustyön teki paikallinen kuusihenkinen kirvesmiesryhmä. Ikonostaasi kustannettiin edellisen kirkon palosta saaduilla vakuutusrahoilla. Pietarissa Pyhän Kolminaisuuden Lavrassa valmistettu ikonostaasi noudattaa naturalistista maalaustyyliä. Kirkon vihki käyttöönsä arkkipiispa Sergei (Stratorodski) heinäkuussa 1914.
Tuula Murtolan maalaama kasanilainen Jumalanäidin ikoni
Kirkossa on ikoneita monelta eri aikakaudelta. Uusimmat ikonit ovat erityisen taidokkaita. Joukossa on ikonimaalauksen opettajien Petros Sasakin ja Tuula Murtolan, sekä heidän oppilaidensa töitä.
Ikonit ja niitä koristavat hienot pellavaliinat eli käspaikat ovat paikallisten ihmisten lahjoittamia.
Kirkon nimikkoikoni esittää Johannes Kastajaa, jonka syntymän muistopäivä 24.6. on kirkon vuosijuhlapäivä. Kirkossa on useita Johanneksen ikoneita. Tunnettu sommitelma on Johanneksen esittäminen enkelimäisenä, millä tarkoitetaan toisaalta hänen Kristuksen edelläkävijän ominaisuuttaan, toisaalta enkelielämää.
Ikonissa on myös kirves puun juurella. Sillä viitataan Luukkaan evankeliumin kohtaan: ”Nyt on jo kirves pantu puun juurelle. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, kaadetaan ja heitetään tuleen” (Luuk. 3:9). Johanneksen opetus oli hyvin voimallista ja puhuttelevaa. Hän kehotti ihmisiä kääntymykseen, ettei heille käy niin kuin tuottamattoman puun oksille.
Uudempaa ikonimaalausta edustaa myös Kristuksen temppeliin tuomisen ikoni, ei "kohtaaminen temppelissä". Kyseessä on tapahtuma, jossa Jeesuksen vanhemmat Joosef ja Maria toivat lapsen 40 päivän ikäisenä temppeliin, niin kuin juutalainen tapa oli. Tuolloin vanhurskas Simeon otti lapsen syliin ja totesi tämän maailman Vapahtajaksi. Simeonin takana seisoo pyhä naisprofeetta Hanna kädessään teksti: "Tämä poika on luonut taivaan ja maan".