15.9.2023 Evakkotarinoita- lahjoitus


Valokuvaaja Laura Karlin antoi Ortodoksiselle kulttuurikeskukselle lahjoituksena kaksi Evakkotarinoita- näyttelyssä mukana ollutta valokuvaa tarinoineen. Karlinin Evakkotarinoita- näyttely kiersi Suomea vuosina 2017-2019. Ortodoksisella kulttuurikeskuksella näyttely oli esillä loppukesästä 2018.

Helsingin seurakunnan Ortodoksiviesti-lehti (OV 3/2017) kertoi näyttelystä seuraavaa sen avajaisvuonna:

"Valokuvaaja Laura Karlinin Evakkotarinoita-valokuvanäyttely kertoo rajantakaisesta Karjalasta toisen maailmansodan aikana paenneista ortodoksitaustaisista evakoista, heidän matkastaan ja sopeutumisestaan uusille paikkakunnille. Näyttely koostuu evakoista otetuista henkilökuvista ja heidän haastattelujensa pohjalta kerätyistä tarinoista. Kuvissa on mukana muistoja Karjalasta: kuvatulle tärkeä ikoni tai kori, jolla äiti kuljetti kananmunia myytäväksi naapurikylään. Näyttelyyn kuvatut karjalaiset olivat paetessaan lapsia ja nuoria. Koulussa heille naljailtiin oudon kielen ja uskonnon takia, ja osa kätki juurensa. Uusilla kotiseuduillaan he kohtasivat ennakkoluuloja, mutta myös paljon auttavaisia ihmisiä. Valtavirrasta poikkeava uskonto ja kulttuuri herätti ihmetystä, mutta toisaalta toi turvaa. Karlin halusi tehdä aiheesta näyttelyn, sillä on enää vähän niitä, joilla muistot ovat yhä kirkkaana mielessä. Aihe on ajankohtainen, sillä evakkojen kertomuksissa on paljon samaa kuin tämän päivän turvapaikanhakijoiden tarinoissa. Samalla historiaa huokuva näyttely juhlistaa 100-vuotiasta Suomea."

Myös Laura Karlinin oma mummo oli Karjalan evakko ja yksi inspiraatio näyttelyn tekemiseen.

Laura Karlin on helsinkiläinen valokuvaaja ja yrittäjä, joka keskittyy erityisesti hää-, potretti- ja lehti- ja tapahtumakuvaukseen. Hän on opiskellut valokuvausta opisto- ja yliopistotasolla sekä yksittäisissä workshopeissa sekä Suomessa että ulkomailla, mutta viralliselta koulutukseltaan hän on journalisti. Yrityksen nettisivut: https://www.lkarlin.com/6.6.2023 Ortodoksisen kulttuurin säätiö sai lahjoituksena ristivitriinin


Helsinkiläinen kuvataiteilija Cia Karlsson lahjoitti Ortodoksisen kulttuurin säätiölle ristivitriinin. Esillä olevat ristit ovat Karssonin edesmenneen ystävän Sami Hatakan keräämiä. Ristejä on yhteensä 548. Niistä suurin osa on käsitelty, niihin on liitetty muita esineitä tai ne ovat hajonneita. Mukana on myös muutamia ristinmuotoisia esineitä.


Cia Karlsson (s.1966) on valmistunut taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2001. Hän on opiskellut myös Taideteollisen korkeakoulun koulutuskeskuksessa, yliopistossa uskontotiedettä ja työskennellyt mielenterveyshoitajana. Tällä hetkellä hän täydentää taideopintojaan ammattikorkeakoulussa julkisen taiteen linjalla. Teoksillaan hän kertoo kuvittavansa elämän ja kuoleman käsityksiä. Karlsson on Taidemaalariliiton ja Helsingin taiteilijaseuran jäsen. Taiteilijan nettisivut: https://ciakarlsson.fi/index.html


Vitriinin on valmistanut arkkitehti Esa Kangas v. 2015. Cia Karlsson kertoo teetättäneensä vitriinin rukousnauhanäyttelyä varten, jotta näyttelyä oli mahdollista siirrellä paikasta toiseen. Vitriini on kiertänyt useissa sairaaloissa ja joissain kirkoissa. Ristinäyttelyä varten vitriinin vaneriset (harmaaksi vahatut) seinät on vahattu uudestaan Osmocolorin peittävällä mustalla vahalla. Ristien kanssa vitriini on ollut vuosina 2020–2021 näytillä kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä nimellä TAIVAANLAHJA – keräilijän ristikokoelma.


Ristivitriini on näytillä Ortodoksisella kulttuurikeskuksella, Kauppakatu 44, samassa huoneessa Pentti Oksasen "Ortodoksipyhäköt Suomessa"- näyttelyn kanssa.