Ortodoksinen kulttuurikeskus

Idän ortodoksisuus ja sen ikiaikainen sanoma puhuttelevat nykyajan kiireistä ihmistä. Ortodoksinen kulttuurikeskus tekee tunnetuksi idän kirkon rikasta perinnettä ja elämäntapaa aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Näyttelymme kertovat monipuolisesti ortodoksisuuden sanomasta helposti omaksuttavalla tavalla.

Naapureinamme ovat Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin kirkko. Uudistettu piha-alue yhdistää rakennukset ainutlaatuiseksi käyntikohteeksi. Opastuskierroksella vieraamme tutustuvat kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja aitoon bysanttilaiseen kirkkoon. Palvelua täydentää ravintola Usvan kahvila-ja ruokapalvelut.

Talon monipuoliset kokoustilat ovat vuokrattavissa erilaisia kokouksia, seminaareja ja tapahtumia varten. Suosittua on myöskin erilaisten kulttuuritapahtumien järjestäminen keskuksen tiloissa ja piha-alueella.

Taloa ylläpitää 1981 perustettu Ortodoksisen kulttuurin säätiö.

Toimintamme lähtökohtia ovat avoimuus, ekumeenisuus ja kansainvälisyys. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen ja idän kirkon kulttuuri-ilmapiiriin!

Vastuullisuus toiminnassamme

Olemme Ortodoksisessa kulttuurikeskuksessa ja koko kulttuurikorttelissa sitoutuneet työskentelemään kestävämmän matkailu-Suomen puolesta. Tämä tarkoittaa käytännössä ekologista, sosio-kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä.

Ekologinen

Jätteet lajitellaan ja kierrätetään omiin jäteastioihin jätehuoltomääräysten mukaan. Ravintolamme on kiinnittänyt huomiota ruokahävikkiin ja se on käytännössä nolla, koska päivän lounastuotteet myydään päivän päätteeksi. Ravintolassa on tarjolla kasvisruoka joka päivä ja leipomotuotteet leivotaan itse. Mahdollisuuksien mukaan käytetään paikallisia tuotteita mm. raasteet ja salaatit tulevat omasta maakunnasta. Ravintolassamme ei käytetä muovisia mukeja eikä aterimia.

Kiinteistössä käytetään ympäristöystävällisiä ja hajusteettomia puhdistusaineita.

Sosio-kulttuurinen

Paikallisuus, ortodoksisuus ja karjalaisuus näkyvät toiminnassamme ja markkinoinnissamme.Vaalimme ortodoksisuutta ja haluamme tuoda asiakkaillemme esille arjen ortodoksisuutta, joka pitää sisällään myös karjalaisuuden ja paikalliset, karjalaiset ruoat.

Ortodoksinen kulttuurikortteli on esteetön paikka ja yläkerrassa saatavilla on induktiosilmukka, joten meillä on myös esteetön kuunteluympäristö. Meille on helppo tulla kävelemällä esim. kaupungin hotelleista tai pyöräillä lähiseudulta.

Taloudellinen

Teemme yhteistyötä paikallisten toimijoiden ja yritysten kanssa. Valitsemme yhteistyökumppaniksi esim. sellaiset hotellit, joiden toiminta on vastuullista.

Tuemme erityisesti nuoria ja nuorisojärjestöjä stipendein joka vuosi.


Omatoimimatkailu

Voit kulkea Pohjois-Karjalan pyhäkköjä Lintulasta Ilomantsiin VAELTAJAN POLKU - reitin opastamana.


Vaeltajan polku löytyy täältä: Vaeltajan polku.

Joensuun kaupungin alueen kolmeen pyhäkköön voit tutustua täältä.


Tilavaraukset

Kulttuurikeskuksella on laaja valikoima erikokoisia kokoontumistiloja konserttien, koulutustilaisuuksien, kokousten ja perhejuhlien järjestämistä varten. Myös saunaosasto on vuokrattavissa.

Lisätietoja tiloista:
Ravintola Usva
puh: 050 300 0243

e-mail: kauppakatu(at)ravintolausva.fi

Tilavarauksiin pääset täältä.

Apurahat

Säätiö myöntää pienehköjä avustuksia ja apurahoja sen toiminta-ajatusta tukeviin kulttuurihankkeisiin, kuten esimerkiksi julkaisutoimintaan. Näitä avustushakemuksia voi lähettää säätiölle jatkuvasti eli niillä ei ole tiettyä hakuaikaa.

Lisätietoja täältä.

Ajankohtaista Ortodoksisella kulttuurikeskuksella

Ortodoksinen kulttuurikeskus on avoinna ma-pe klo 7.30- 14.30.

SEMINAARIELÄMÄÄ -Valokuvanäyttely ortodoksisen seminaarin Joensuun vuosilta

Näyttely koostuu vanhoilta seminaarilaisilta ja opettajakunnalta kerätyistä valokuvista vuodelta 1988 vuoteen 2022 asti. Valokuvissa näkyy, millaista seminaarilla on ollut ennen ja nyt. Eniten valokuvia on kirkollisista juhlista, jotka ovatkin suuri osa seminaarin vuoden kiertoa, mutta mukana on myös välähdyksiä arkisesta aherruksesta. Katsauksessa esitellään myös seminaarirakennuksen ja kirkon rakennus- ja muutostyövaiheita.

Ristikansan vaellus

Näyttelyssä tutustutaan elävään ortodoksisuuteen arjessa ja juhlassa. Näyttely kertoo siitä, kuinka ortodoksinen kirkko vaikuttaa ihmisen elämään syntymästä hautaan saakka.

Näyttelyt ovat avoinna ma-pe klo 7.30 - 14.30, la-su tilauksesta.

Näyttelyihin on vapaa pääsy. Ryhmien opastuksesta kuitenkin peritään erillinen, ryhmän koon mukainen maksu. Ryhmien opastus sovittava ennakkoon mieluiten sähköpostilla info@ortodoksinenkulttuurikeskus.fi.


Lisäksi:

Viipuri-säätiön lahjoittamista ikoneista kootut ikoninurkkaukset, Evakko-huoneessa myös valokuvia evakkomatkoilta sekä kaksi lahjoituksena saatua valokuvaa evakoista heidän tarinansa kanssa.

Vaihtuvan näyttelyn tiloissa lahjoituksena saatu vitriini, jossa esillä kokoelma erilaisia ristejä.

Pentti Oksasen akvarellimaalauksia myös Pyhäkköjen salissa (iso juhlasali alakerrassa) ja alakerran juhlasalien käytävällä.

Arkkipiispa Paavalin elämää kuvin kerrottuna alakerran Paavali-huoneessa.

Yläkerrassa kaksi vanhaa, 1700- luvulta olevaa matkaikonostaasia, joista toinen on Ilomantsin kappeliseurakunnan ja toinen Taipaleen seurakunnan lahjoitus.

Avoinna ma-pe klo 7.30 - 14.30. Suljettu tilojen ollessa varattu. La-su tilauksesta.

Ristikansan vaellus- näyttely. Kuva: Henna Hietainen


Lisää aikaisempia uutisia täältä


Margit Paju: "Humaus Taivaasta"

Kolmas Ortodoksi.netin yhteistyössä tällä kertaa ikonimaalari Margit Pajun kanssa keräämä ja toimittama virtuaalinen ikoninäyttely avautui 27.5.2024 ortodoksisen kirkon Apostolien paaston alkaessa. Näyttely on saanut nimekseen vuoden 1938 Raamatun käännöksen Apostolien teoissa olevan erään kohdan mukaan: "Humaus Taivaasta" (Apt.2:2 [1938]).

Näyttelyyn tutustuminen onnistuu parhaiten mahdollisimman isolla näytöllä varustetulla tietokoneella, mutta siiihen voi tutustua myös muilla välineillä (tabletilla ja älypuhelimella).


Näyttelyyn tästä linkistä:

https://www.ortodoksi.net/index.php/Humaus_taivaasta_(ikoninäyttely)

Lähde: ortodoksi.net

Tapahtumia Pohjois-Karjalassa

Joensuun ortodoksisen seminaarin pyhän apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkko avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten

17.06.-16.08.2024 ma-pe klo 10:00-16:00

Osoite: Joensuun ortodoksisen seminaarin pyhän apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkko,Torikatu 41, 80100 Joensuu


Joensuun ortodoksisen seurakunnan hautausmaakierrokset alkavat jälleen

Historioitsija Heikki Tarman viime kesänä pitämät Joensuun ortodoksisen hautausmaan kierrokset jatkuvat myös tänä kesänä. Ensimmäinen kierros käsittelee Joensuun ortodoksisen hautausmaan vanhimmat haudat. Toinen kierros sisältää ortodoksiseen hautausmaahan haudatut seurakunnan kirkkoherrat, kanttorit ja muut merkittävästi seurakuntaan vaikuttaneiden henkilöiden haudat.

Vanhimmat haudat -kierros kestää noin tunnin ja kävelymatka on vajaa puoli kilometriä. Matkalla ei ole liikuntaesteitä. Kierroksella kävellään etupäässä hiekkakäytäviä pitkin.

Kirkkoherrat ja kanttorit -kierros kestää noin tunnin ja esittelymatka on ortodoksisen hautausmaan päästä päähän, noin kilometrin verran.

Molemmat kierrokset alkavat hautausmaan Pyhän Ristin tsasounalta TIISTAISIN klo 17.00. Hautausmaakierrokset alkavat 18. kesäkuuta ja jatkuvat heinäkuun loppuun.

Vanhat haudat -kierrokset ovat: 18.6., 2.7., 16.7. ja 30.7.

Kirkkoherrat ja kanttorit -kierrokset ovat: 25.6., 9.7. ja 23.7.

Kierroksilla peritään vapaaehtoinen osallistumismaksu.


Ikoninäyttely Sonkajanrannan Kirkkotuvassa 23.6. - 20.8.

Näyttely on avoinna heinäkuun ajan ja muulloin lauantaisin ja sunnuntaisin sekä sopimuksen mukaan.

Torniolainen Marketta Kostamo on maalannut ikoneita yli kolmen vuosikymmenen ajan. Hän on aloittanut maalaamisen Petrus Sasakin opppilaan Raija Savolaisen johdolla Oulussa. Myöhemmin hänellä on ollut useita opettajia mm Marja Sasaki, Heljä-Maria Sourcell, Georgie Kasev jne

Hän opiskelee edelleen säännöllisesti Uuden-Valamon luostarin ikoninmaalaus kursseilla.

Hän on osallistunut useille ulkomaille suuntautuneille sekä Suomen ikonimaalareiden järjestämille että omaehtoisille eri maiden ikonitaiteen opintomatkoille mm Venäjälle, Kreikkaan, Pohjois-Makedoniaan, Egyptiin jne.

Hänen töitäään on ollut näytteillä eri puolilla Suomea

Näyttelyssä on esillä hänen eri aikakausilta maalaamiaan ikoneja kolmelta eri vuosikymmeneltä.


Ehtoopalvelus

Aika: To 20.06.2024 klo 17:00

Paikka: Nurmeksen pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko, Kirkkokatu 31, 75500 Nurmes


Liturgia

Aika: Su 23.06.2024 klo 10:00

Paikka: Sonkajanrannan Pyhän Hannan kirkko, Kirkkotuvantie 3, 82815 Joensuu (Sonkajanranta)


Liturgia

Aika: Su 23.06.2024 klo 10:00

Paikka: Outokummun Pyhän Hengen kirkko, Kirkkopolku 3, 83500 Outokumpu


Aamupalvelus ja liturgia

Aika: Su 23.06.2024 klo 09:00

Paikka: Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko, Kirkkotie 15, 82900 Ilomantsi


Ehtoopalvelus, praasniekka

Aika: Su 23.06.2024 klo 17:00

Paikka: Honkavaaran pyhän Johannes Kastajan tsasouna, Rekivaarantie 24, 82200 Hammaslahti


Vigilia, praasniekka

Aika: Su 23.06.2024 klo 17:00

Paikka: Rasimäen Pyhän Johannes Kastajan tsasouna, Rasimäentie 641, 75790 Rumo


Vigilia, praasniekka

Aika: Su 23.06.2024 klo 17:00

Paikka: Polvijärven pyhän Johannes Kastajan kirkko, Haavikontie 31, 83700 Polvijärvi


Polvijärven pyhän Johannes Kastajan kirkko avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten

24.06.-02.08.2024 ma-pe klo 12-16. Opas paikalla. Tervetuloa!

Osoite: Polvijärven pyhän Johannes Kastajan kirkko, Haavikontie 31, 83700 Polvijärvi


Viinijärven Jumalanäidin Tihviniläisen ikonin kirkko avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten

24.06.-02.08.2024 ma-pe klo 12-16. Opas paikalla. Tervetuloa!

Osoite: Viinijärven Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkko, Viinijärventie 8, 83400 Viinijärvi


Outokummun Pyhän Hengen kirkko avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten

24.06.-02.08.2024 ma-pe klo 12-16. Opas paikalla. Tervetuloa!

Osoite: Outokummun Pyhän Hengen kirkko, Kirkkopolku 3, 83500 Outokumpu


Kiteen Pyhän Kolminaisuuden kirkko avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten

24.06.-31.08.2024 ma-pe klo 11:00-15:00. Opas paikalla (suomi/ukraina/venäjä). Tervetuloa!

Kirkon yhteydessä olevassa Nektarios-salissa arkeologianäyttely, joka esittelee ortodoksiaa Keski-Karjalassa metalli-ikonilöydöin.

Osoite: Kiteen Pyhän Kolminaisuuden kirkko, Valamontie 4, 82500 Kitee


Liturgia, vedenpyhitys ja ristisaatto, Johannes Kastajan syntymä, praasniekka, kirkko 110 v.

Aika: Ma 24.06.2024 klo 09:00

Paikka: Polvijärven pyhän Johannes Kastajan kirkko, Haavikontie 31, 83700 Polvijärvi


Liturgia ja pieni vedenpyhitys, Johannes Kastajan syntymä, praasniekka

Aika: Ma 24.06.2024 klo 09:00

Paikka: Honkavaaran pyhän Johannes Kastajan tsasouna, Rekivaarantie 24, 82200 Hammaslahti


Liturgia, ristisaatto Tulehmon rantaan ja pieni vedenpyhitys, Johannes Kastajan syntymä, praasniekka

Aika: Ma 24.06.2024 klo 09:30

Paikka: Rasimäen Pyhän Johannes Kastajan tsasouna, Rasimäentie 641, 75790 Rumo


Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten

25.6.-11.8.2024 päivittäin klo 11.30-17.00.

Osoite: Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko, Kirkkotie 15, 82900 Ilomantsi


Vigilia, praasniekka

Aika: Ti 25.06.2024 klo 17:00

Paikka: Viinijärven Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkko, Viinijärventie 8, 83400 Viinijärvi


Liturgia, ristisaatto Taipaleenjoelle ja vedenpyhitys, Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin juhla, praasniekka

Aika: Ke 26.06.2024 klo 09:00

Paikka: Viinijärven Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkko, Viinijärventie 8, 83400 Viinijärvi


Bomban tsasouna avoinna 26.6. - 4.8.2024 keskiviikosta sunnuntaihin

Opas paikalla klo 11:00-14:00 ja 14:30-17:30.

Rukoushetki klo 17 aukiolopäivinä.

Osoite: Bomban pyhittäjäisien Sergei ja Herman Valamolaisen tsasouna, Suojärvenkatu 1, 75500 Nurmes


Kiitosakatistos

Aika: Ke 26.06.2024 klo 14:00

Paikka: Tuopanjoen Jumalansynnyttäjän Tihviniläisen ikonin tsasouna,Tuopanvaarantie 250, 83950 Juuka (Tuopanjoki)


Yleinen panihida

Aika: Ke 26.06.2024 klo 16:30

Paikka: Viitaniemen hautuumaa, Viitaniementie, 83900 Juuka, mahd. myös vanhalla hautuumaalla; sateella Juuan tsasounassa, Laurilantie 7, 83900 Juuka.


Ehtoopalvelus

Aika: Ke 26.06.2024 klo 17:00

Paikka: Lieksan kirkkopuiston Kristuksen kirkastumisen tsasouna, Lieksan Kirkkopuisto


Ehtoopalvelus

Aika: Ke 26.06.2024 klo 17:00

Paikka: Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko, Kirkkotie 15, 82900 Ilomantsi


Ristisaatto Bomballe

Aika: To 27.06.2024 klo 18.00

Paikka: Nurmeksen pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko, Kirkkokatu 31, 75500 Nurmes


Yöpalvelus (ehtoopalvelus, aamupalvelus ja liturgia), pyhäkön praasniekka, apostolit Pietari ja Paavali

Aika: Pe 28.06.2024 klo 19:00

Paikka: Bomban pyhittäjäisien Sergei ja Herman Valamolaisen tsasouna, Suojärvenkatu 1, 75500 Nurmes


Nurmeksen pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko avoinna

pe 28.06.2024 klo 10:00-17:00

Osoite: Nurmeksen pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko, Kirkkokatu 31, 75500 Nurmes


Vigilia; pyhäkön praasniekka, apostolit Pietari ja Paavali

Aika: Pe 28.06.2024 klo 17.00

Paikka: Nurmeksen pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko, Kirkkokatu 31, 75500 Nurmes


Pieni vedenpyhitys ja liturgia;

pyhäkön praasniekka, apostolit Pietari ja Paavali

Aika: La 29.06.2024 klo 09.30

Paikka: Nurmeksen pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko, Kirkkokatu 31, 75500 Nurmes


Liturgia

Aika: Pe 28.06.2024 klo 09:00

Paikka: Enon Kristuksen kirkastumisen tsasouna, Tornitie 8, 81200 Joensuu


Litania, Hattuvaaran vanha hautausmaa, apostolit Pietari ja Paavali, praasniekka

Aika: Pe 28.06.2024 klo 16:00

Paikka: Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna, Hattujärventie 1, 82967 Hattuvaara


Ehtoopalvelus ja tsuajuilta, apostolit Pietari ja Paavali, praasniekka

Aika: Pe 28.06.2024 klo 16:00

Paikka: Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna, Hattujärventie 1, 82967 Hattuvaara


Aamupalvelus, liturgia ja pieni vedenpyhitys, apostolit Pietari ja Paavali, praasniekka

Aika: La 29.06.2024 klo 09:00

Paikka: Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna, Hattujärventie 1, 82967 Hattuvaara


Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten

29.6.-31.7.2024 tiistaista sunnuntaihin klo 11.30-17.00.

Osoite: Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna, Hattujärventie 1, 82967 Hattuvaara


Liturgia, apostolit Pietari ja Paavali

Aika: La 29.06.2024 klo 09:00

Paikka: Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkko, Kirkkokatu 32, 80100 Joensuu


Liturgia, apostolit Pietari ja Paavali

Aika: La 29.06.2024 klo 09:00

Paikka: Outokummun Pyhän Hengen kirkko, Kirkkopolku 3, 83500 Outokumpu


Aamupalvelus ja liturgia, apostolit Pietari ja Paavali

Aika: La 29.06.2024 klo 09:00

Paikka: Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko, Kirkkotie 15, 82900 Ilomantsi


Panihida Kalevi Nekkoselle

Aika: La 29.06.2024 klo 17:00

Paikka: Keski-Vuokon matkamiehenristi, Vuokko


Liturgia, kahdentoista apostolin juhla

Aika: Su 30.06.2024 klo 10:00

Paikka: Liperin pyhän apostoli Andreaksen tsasouna, Tsasounakuja 1, 83100 Liperi


Liturgia

Aika: Su 30.06.2024 klo 10:00

Paikka: Juuan pyhän profeetta Elian tsasouna, Laurilantie 7, 83900 Juuka


Lisää tapahtumia täältä.

Kirkkovuosi

Kirkko rytmittää kristityn elämää. Kirkkovuosi koostuu sanomaltaan ja tunnelmaltaan erilaisista ajanjaksoista, joissa vuorottelevat arki, paastonajat ja juhlakaudet. Teemat vaihtuvat jopa päivittäin. Jokainen päivä on jonkin pyhän ihmisen muistopäivä, jolloin muistellaan tuon pyhän elämäkertaa ja siihen liittyvää kristillistä opetusta. Jokainen kristitty on saanut nimensä jonkun pyhän ihmisen mukaan ja viettää nimipäiväänsä tuon pyhän ihmisen muistopäivänä. Kirkkovuotta seuraamalla yhdistämme oman elämämme pelastushistorialliseen jatkumoon ja pyhien saattoon.