Juhla rakentuu tapahtumalle, kun Marian vanhemmat Joakim ja Anna tuovat tyttärensä kolmevuotiaana Jerusalemin temppeliin kasvatettavaksi. Näin vanhemmat täyttivät Jumalalle antamansa lupauksen: jos he saavat lapsen vielä vanhoilla päivillään, tämän elämä pyhitetään Jumalan palvelemiseen.
Joakim ja Anna veivät lapsen temppeliin, jossa Johannes Kastajan isä ylipappi Sakarias otti hänet vastaan. Maria eli temppelissä yhdeksän vuoden ajan. Neitseitä kasvatettiin temppelissä pyhiä tehtäviä varten.
Juutalaisessa kulttuurissa lapsettomuutta pidettiin Jumalan langettamana häpeällisenä rangaistuksena, ja se heikensi avioparin sosiaalista asemaa. Lopulta Joakimin ja Annan rukoukset kuultiin, ja Herran enkeli ilmoitti Annan hedelmöittymisestä.
Marian elämästä kerrotaan varsinaisissa evankeliumeissa vähänlaisesti. Neitsyt Marian temppeliin tuomisesta kertoo Jaakobin protoevankeliumi, joka on kirjoitettu noin vuoden 130 paikkeilla. Nämä evankeliumeiden ulkopuoliset lähteet antavat tärkeää lisävalaistusta evankeliumeiden tapahtumille, ja niiden kuvauksellisia ja puhuttelevia tekstejä pidetään tärkeinä ortodoksisessa kirkossa erityisesti liturgisen elämän kannalta.
Temppeliin tulemiseen liittyy dramatiikkaa. Jo pelkästään Marian syntyminen oli ihme. Kaiken lisäksi lapsesta tuli suurin ihmiskunnan lahja Jumalalle, kun hän synnytti Kristuksen, maailman Vapahtajan.
Marian temppeliin tuomisesta alkoi Marian suuri tehtävä pelastushistorian toteutumisessa. Kuvainnollisesti silloin Jumalan elävä temppeli antoi elämän kiviselle ja elottomalle temppelille.
Tapahtumalla on suora yhteys lähestyvään joulujuhlaan, jossa niin ikään elottomaan luolaan syntyy Elämän Valkeus, Kristus Jumala. Temppeliin tulemisen juhlan aattona lauletaan ensimmäistä kertaa joulukanonia: ”Kristus syntyy – kiittäkää!”
Neitsyt Marian temppeliin tulemisen juhlaa on vietetty vuodesta 543 lähtien, kun tälle pyhälle tapahtumalle pyhitetty kirkko vihittiin Jerusalemissa 21.11.
Juhlan tropari:
”Tämä päivä on Jumalan hyvän tahdon julistus ja ihmisten pelastuksen ennustus: Herran temppelissä julkisesti Neitsyt ilmestyy ja kaikille Kristuksen edeltä ilmoittaa. Veisatkaamme siis mekin hänelle suurella äänellä: Iloitse, sinä, jonka kautta Luojan huolenpito toteutui.”
Neitsyt Marian temppeliin tuominen. Bysanttilainen ikoni, 1400-luku.