Joensuun kaupungin alueen kolmas ortodoksinen pyhäkkö on pyhän Ristin tsasouna eli kappeli Joensuun ortodoksisella hautausmaalla.
Tsasounan osoite on Nurmeksentie 3. Kappeli sijaitsee tuolla kohdalla hautausmaan aidan sisäpuolella. Aidan luokse on autotie ja perillä parkkipaikka. Karttaan on merkitty myös muut ortodoksiset kohteet.
Joensuun ortodoksisen seurakunnan omat nettisivut: https://ort.fi/joensuu/
Sivustolla kerrotaan hautausmaan tsasounasta.
Alla olevasta linkistä voit nähdä lyhyen videon Joensuun hautausmaan Pyhän Ristin tsasounasta.
Tsasounat karjalaisissa kylissä
Nimi ”tsasouna” tulee muinaisvenäjästä, ja tarkoittaa hetkipalveluspaikkaa. Monissa karjalaisissa kylissä oli tsasouna, jonne kyläläiset kokoontuivat viikoittain tai jopa päivittäin hartaushetkeen. Hartaushetkeä johti hetkipalveluksiin perehtynyt luottohenkilö. Seurakunnan pappi kävi kylissä harvoin, ehkä vain kerran vuodessa. Kirkkovuoden mukaisten hetkipalvelusten toimittaminen oli siis kyläläisten itsensä varassa.
Joensuun pyhän Ristin tsasouna on rakennettu jumalanpalveluspaikaksi, mutta samalla se kunnioittaa menneiden karjalaisten sukujen työtä ja uskollisuutta ortodoksiselle perinteelle.
Tsasounien merkitys nykyään
Pyhän Ristin tsasouna noudattaa vanhaa karjalaista hirsirakennustyyliä. Se on heijastuma vanhasta ortodoksisesta kalmistoajattelusta, jonka mukaan joka kylässä oli tsasouna ja sen vieressä kalmisto.
Tsasounahanke oli vireillä vuosikymmeniä. Lopulta Joensuun seudun suojärveläiset halusivat saattaa hankkeen päätökseen. Karjalaismallisen temppelin saamiseksi tehtiin lukemattomia talkootunteja.
Tsasounan suunnitteli rakennusmestari Olli Sorsa. Rakennuspuut saatiin lahjoituksena, ja hirsityön teki Pohjois-Karjalan ammatillinen kurssikeskus. 200-kiloinen kello hankittiin lahjoitusvaroin 1980-luvun lopussa. Kello valettiin Kaavilla.Tsasouna sisustettiin lahjoituksin
Ikonit tsasounaan lahjoitti Joensuun ikonimaalarit yhdessä Suomen ikonimaalarit ry:n kanssa. Tekstiilit lahjoitti Joensuun Seudun Suojärveläiset ry:n naiset. Molemmat lahjoitukset ovat poikkeuksellisen huomattavia.
Arkkipiispa Paavali vihki tsasounan käyttöön sen vuosijuhlapäivänä, eli Pyhän Ristin ylentämisessä 14.9.1986.
Pyhän Ristin päivänä
Pyhän Ristin juhlassa
pappi tuo Ristin juhlallisesti kunnioitettavaksi keskelle kirkkoa.
Kristillisessä perinteessä risti ei ole häpeällisen kuoleman symboli, vaan
risti julistaa ylösnousemusta. Risti on siis kuoleman voiton ja iankaikkisuuden tunnus.
Siksi myös temppeleitä pyhitetään Pyhälle Ristille.
Tsasounan nykyinen käyttö
Joensuun ortodoksisessa seurakunnassa toimitetaan säännöllisesti jumalanpalveluksia seurakunnan pääpyhäkössä Pyhän Nikolaoksen kirkossa. Hautausmaan tsasounassa toimitetaan ruumiinsiunauksia, vainajien muistopalveluksia, ja pyhän Ristin päivän juhlaan liittyviä palveluksia. Lisäksi tsasounassa voidaan toimittaa kaikkia muitakin ortodoksisen kirkon toimituksia, tarpeen mukaan.
Tsasounan yleispiirteitä
Tsasouna poikkeaa tavallisesta kirkosta siinä, ettei siinä ole erillistä alttarihuonetta. Se johtuu siitä, ettei tsasounissa yleensäkään toimitettu pyhiä liturgioita eli ehtoollisen sakramenttia. Nykyään liturgioita toimitetaan myös tsasounissa. Papilla on silloin käytössään erityinen antiminssiliina, jonka päällä pyhät lahjat siunataan ehtoolliseksi eli Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Muina aikoina pöydällä on papin käsiristi, sekä evakeliumikirja muistuttamassa Kristuksen läsnäolosta.
Deesis eli esirukousryhmä
Rukouksen kannalta merkittävimmät ja arvokkaimmat ikonit on kiinnitetty arvokkaimmalle paikalle kappelin etuseinään.
Pyhän Ristin tsasounassa on hieno deesis, eli esirukousryhmä. Kaikkivaltiaasta Kristuksesta katsoen oikealla ovat Jumalansynnyttäjä Maria, ylienkeli Mikael ja pyhä apostoli Pietari kääntyneinä Vapahtajaan päin.
Vastaavasti Kristuksen vasemmalla puolella ovat Johannes Kastaja, ylienkeli Gabriel ja apostoli Paavali kääntyneinä Vapahtajaan päin.
Vainajien muistelupöytä
Ortodokseille on tärkeää muistella myös edesmenneitä omaisia, läheisiä ja sukulaisia. Monet haluavat viedä tuohuksen palamaan juuri vainajien muistelupöydälle. Erityisesti tsasounissa vainajien muisteleminen ja heidän puolestaan rukoileminen on tavallista ja luontevaa. Yhteyttä edesmenneisiin pidetään yllä, vaikka raja tämän todellisuuden ja tuonpuoleisen välillä ymmärretäänkin lopulliseksi. On muistettava rukous myös elävien puolesta. Käytäntönä onkin, että tuohus sytytetään ensin elävien läheisten puolesta, ja sitten edesmenneiden.
Grobut
Vanhoilla ortodoksisilla
hautausmailla voi nähdä matalia hirsisiä rakennelmia. Ne ovat hautamuistomerkkejä
eli grobuja, joilla halutaan osoittaa erityistä kunnioitusta edesmenneille. Myös Joensuun ortodoksisella hautausmaalla on muutama grobu.
Tsasounaan voi tutustua sopimuksesta.
Ota yhteyttä! Lisätietoa saa Joensuun ortodoksisen seurakunnan nettisivuilta: https://ort.fi/joensuu/