Neitsyt Marian ilmestyminen eli ilosanoman juhla, 25.3.

Jumalanäiti Maria on kristikunnan tärkein yhdysside Jumalan ja ihmisen välillä. Ilman Neitsyt Mariaa ei pelastushistoriallinen suunnitelma olisi toteutunut. Jumalalla oli suunnitelma pelastaa ihminen, mihin tarvittiin ihmisen ja Jumalan yhteistyötä. Pelastus tuli lopulta mahdolliseksi, kun Maria suostui enkeli Gabrielin ilmoitukseen. Juhlimme siis Jumalan ihmiseksi tulemisen juhlaa. Siksi ilosanoman juhla kuuluu 12 kirkkovuoden suurimman juhlan joukkoon. Juhla on kristikunnan vanhimpia, ja se yhdistyy Herran syntymään: yhdeksän kuukautta tämän juhlan jälkeen vietämme pyhää joulujuhlaa.

Juhlan arvostuksesta kertoo se, että Jumalanäidin ilmestyminen on aina kuvattu pyhässä portissa eli alttariin vievissä pyhissä ovissa. Jumalanäiti on portti iankaikkisuuteen.

Marian ja Gabrielin tapaaminen oli järisyttävä ja pelottava tapahtuma. Maria kysyi enkeliltä: "Miten se on mahdollista? Minähän olen koskematon." Enkeli vastasi: "Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi. Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta, vaikka on jo vanha. Hän on jo kuudennella kuukaudella - hän, jota on pidetty hedelmättömänä! Jumalalle ei mikään ole mahdotonta." Silloin Maria sanoi: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit." Niin enkeli lähti hänen luotaan. (Luuk.1:34–38).

Teologisesti oleellista on Marian suostumus tulla Jumalanäidiksi. Maria vapaasta tahdostaan halusi koko ihmiskunnan pelastuvan. Juhlasta kertova tropari eli kirkkoveisu kuvaa juhlaa: ”Tämä päivä on pelastuksemme alku ja iankaikkisuudesta kätketyn salaisuuden ilmoitus”.

Ilosanoman juhla eli enkelin ilmestyminen Marialle sattuu melkein aina suuren paaston aikaan. Paasto kehottaa meitä kiinnittämään katseemme Kristukseen. Sen vuoksi paasto on oivallinen ajankohta muistella Suuren Kuninkaamme ja Vapahtajamme Kristuksen ihmiseksi tulemista Marian kautta. Marian päivänä toimitetaan pyhä liturgia, sattuipa se mille viikonpäivälle tahansa, ja paastosääntöjä lievennetään.


Juhlan tropari:

"Tämä päivä on pelastuksemme alku ja iankaikkisuudesta kätketyn salaisuuden ilmoitus: Jumalan Poika tulee Neitseen Pojaksi, ja Gabriel armon ilosanoman julistaa. Lausukaamme siis mekin enkelin kanssa Jumalansynnyttäjälle: Iloitse, armoitettu, Herra on Sinun kanssasi."Enkeli Gabriel ilmestyy Neitsyt Marialle. Makedonialainen ikoni, Ohrid 1300-luku.