Ortodoksista kulttuurikeskusta ylläpitää Ortodoksisen kulttuurin säätiö, joka on perustettu 1981. Kulttuurikeskus tarjoaa puitteita erilaisille koulutus- ja kulttuuritapahtumille, kokouksille, ja erilaisille juhlatilaisuuksille. Talo on suosittu erilaisten merkkitapahtumien ja muistojuhlien pitopaikka. Ravintolapalveluita tarjoaa talossa toimiva suosittu lounasravintola Usva, josta voi myös tilata juhlien tarjoilut.
Vuoteen 2022 asti tiloissa toimi Ravintola Elias. Nykyään tiloissa sijaitsee Ravintola Usva. Ravintoloitsijan vaihtumisen myötä myös tilojen ulkonäköä uudistettiin lisää. Jo Eliaksen aikaan Puuartisti Oy oli luonut uutta saarnipuista pintaa tarjoilutasoihin, pöytiin ja tilanjakajiin.
Yläsalissa on esillä kaksi harvinaista, 1700- luvulta peräisin olevaa ikonostaasia eli kuvaseinää. Kyseessä ovat Ilomantsin seurakunnan (ylempi kuva) ja Taipaleen seurakunnan (alempi kuva) tekemät lahjoitukset.
Lisäksi juhlasali Eliasta koristavat kauniit lasimaalaukset kirkoista. Kysessä on Paavo ja Marjatta Joensalon valmistama lyijylasimaalaus "Bysantista Karjalaan".
Alakerran tilava sali tarjoaa puitteet erilaisille juhlille ja koulutustapahtumille. Kaikkia alakerran huoneita koristavat arvokkaat ikoninurkat.
Lisäksi salissa on esillä graafikko Pentti Oksasen Suomen ortodoksisia pyhäkköjä esitteleviä töitä.
Ravintola Usvan ruokalistat ja tilavarausten tiedot löytyvät osoitteesta https://www.ravintolausva.fi/
Ikoninurkat on koottu Viipuri-säätiön luovuttamasta ikonilahjoituksesta vuodelta 2016. Alakerran suuren salin lisäksi asiakkaiden käytössä on kolme pienempää huonetta. Huoneet on nimetty teemoittain. Paavali-huone tehtiin kunnioituksesta arkkipiispa Paavalin työlle, Valamo-huone taas muistuttaa Valamon luostarin kulttuurillisesta ja hengellisestä merkityksestä Pohjois-Karjalan ortodoksisuudelle, ja Evakkohuone kertoo kirkon lähimenneisyydestä. Kaikissa huoneissa on hienot ikoniseinämät.
Pysyvänä näyttelynä kultuurikeskuksessa on "Ristikansan vaellus", joka kertoo havainnollisesti ortodoksikristityn vaelluksesta syntymästä kohti iankaikkisuutta. Näyttely on avoinna ympäri vuoden arkipäivinä. Pysyvän näyttelyn lisäksi kulttuurikeskus tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden.
Ortodoksinen kulttuurikeskus, Ortodoksinen seminaari ja seminaarin kirkko muodostavat ainutlaatuisen kulttuurikeskuksen Joensuuhun. Kaikki ovat tervetulleita kulttuurikorttelin ilmapiiriin!
Seminaarin kirkko on arkkitehtonisesti harvinainen bysanttilainen kirkko Suomessa. Kaikki ovat tervetulleita jumalanpalveluksiin, joita toimitetaan ortodoksisen seminaarin lukuvuoden aikana päivittäin. Lisätietoa palveluksista ja seminaarin toiminnasta saa sivulta: https://ort.fi/seminaari/