Kunniallisen ja eläväksi tekevän Ristin ylentäminen 14.9.

Toinen 12 suuresta juhlasta on syyskuun puolessavälin vietettävä kunniallisen ja eläväksi tekevän Ristin ylentämisen juhla. Juhla syntyi vastareaktiona sille, kun pakanalliset Rooman keisarit yrittivät kokonaan poistaa ihmisten muistista ne pyhät paikat, missä Herramme Jeesus Kristus kärsi ja nousi ylös ihmiskunnan puolesta. Keisari Hadrianus (117-138) käski peittää Golgatan ja Pyhän Haudan ja rakentaa niiden paikalle pakanalliset Venuksen temppeli ja Jupiterin patsas. Pakanat kokoontuivat tälle paikalle uhraamaan epäjumalilleen.

Viimein 300 vuoden kuluttua jumalallisesta kaitselmuksesta suuri kristitty pyhä jäänne, Herran hauta ja Eläväksitekevä risti löydettiin ja annettiin kaikkien kunnioitettavaksi. Tämä toteutettiin pyhän keisari Konstantinos Suuren (306-337) aikana ja vuonna 312 tapahtuneen Roomaan kuuluvien Länsi-Rooman hallitsijasta Maxentiuksesta ja itäisen osan hallitsijasta Liciniukseta saadun voiton jälkeen. Vuonna 323 Konstantinoksesta tuli laajan Rooman valtakunnan ainoa hallitsija.

Vuonna 313 Konstantinos oli antanut ns. Milanon ediktin, jolla kristinusko laillistettiin ja vainot kristittyjä kohtaan imperiumin läntisessä osassa lopetettiin. Hallitsija Licinius, vaikka hän oli allekirjoittanut Milanon ediktin Konstantinoksen velvoittamana, silti jatkoi fanaattisia vainoja kristittyjä kohtaan. Vasta ratkaisevan tappion jälkeen 313 ediktin suvaitsevaisuus ulottui myös imperiumin itäosiin. Pyhä apostolienvertainen keisari Konstantinos Suuri oli saanut voiton vihollisistaan kolmessa sodassa Jumalan avulla, kun hän oli nähnyt taivaalla ristin merkin ja sen alla kirjoitettuna: ”Tällä merkillä olet voittava.”

Haluten kiihkeästi löytyy ristin, johon Herramme Jeesus Kristus oli ristiinnaulittu, pyhä Konstantinos Suuri lähetti äitinsä, hurskaan keisarinna Helenan (muistopv. 21.5.) Jerusalemiin ja antoi hänelle mukaansa kirjeen vietäväksi Jerusalemin patriarkka Makariokselle.

Vaikka pyhä keisarinna Helena oli jo iäkäs, hän ryhtyi täyttämään tehtävää innolla. Keisarinna käski tuhota kaikki pakanatemppelit ja patsaat Jerusalemissa. Etsiessään Eläväksitekevää ristiä, hän tutki kristittyjä ja juutalaisia paikkoja ja haastatteli ihmisiä, mutta etsintä ei oikein tuottanut tulosta.

Pyhät apostoleinvertaiset keisari Konstantinos ja äitinsä Helena
Foto © Pyykkönen

Lopulta hänet johdettiin erään heprealaisen vanhuksen luo, hän oli nimeltään Jude, joka sanoi ristin olevan haudattu Venuksen temppelin paikalle. Pakantemppeli purettiin ja rukousten jälkeen alettiin kaivaa maata. Pian paljastui Herran hauta. Melko läheltä hautaa löytyi kolme ristiä Pilatuksen pyytämällä kirjoituksella varustettuna ja neljä naulaa, joilla Herramme ruumis oli naulattu (tapahtuman muistopv. 6.3.).

Jotta kolmesta rististä osattaisiin erotta se risti, johon Kristus oli ristiinnaulittu, patriarkka Makarios kosketti vuorotellen risteillä kuollutta ruumista. Kun Herran risti kosketti kuollutta, hän heräsi eloon. Nähtyään kuolleen miehen heräämisen, kaikki olivat vakuuttuneita, että Eläväksitekevä risti oli löytynyt.

Kristityt tulivat todella suurin joukoin kunnioittamaan Pyhää Ristiä ja anoivat pyhältä Makariokselta, että hän nostaisi ristin niin, että nekin, jotka olivat kauempana, voisivat kunnioittaa sitä. Silloin patriarkka ja muut hengelliset johtajat nostivat ristin pystyyn ja kansa sanoen ”Herra armahda” kunnioittavasti heittäytyi maahan tämän Pyhän Ristin edessä. Tämä juhlallinen tapahtuma tapahtui vuonna 326.

Eläväksitekevä ristin löytämisen yhteydessä tapahtui vielä toinenkin ihme: vakavasti sairas nainen parani hetkessä Pyhän Ristin varjon alla. Jude-vanhus ja useat muut juutalaiset uskoivat silloin Kristukseen ja hyväksyivät kasteen. Jude sai nimekseen Kyriakos ja hänet vihittiin myöhemmin Jerusalemin piispaksi. Keisari Julianos Luopion [Apostate] (361-363) valtakaudella hän koki marttyyrikuoleman Kristuksen vuoksi, pyhän pappismarttyyri Kyriakoksen muistopäivä on 28.10.

Pyhä keisarinna Helena matkusti useille pyhille paikoille, jotka kaikki liittyivat Vapahtajamme elämään ja rakensi sinne yli 80 kirkkoa. Näitä paikkoja olivat mm. Kristuksen syntympaikka Betlehem, Öljymäki, missä Herra nousi taivaaseen ja Getsemane, missä Vapahtaja rukoili ennen kärsimyksiään ja jonne Jumalanäiti haudattiin hänen kuolemansa jälkeen.

Pyhä Helena otti osan Eläväksitekevää ristiä ja nauloja mukaansa Konstantinopoliin. Pyhä keisari Konstantinos Suuri rakennutti Jerusalemiin majesteetillisen ja tilavan kirkon Kristuksen ylösnousemukselle ja se piti kattonsa alla niin Herran haudan kuin Golgatan. Temppeliä rakennettiin noin kymmenen vuotta ja pyhä Helena ei ennättänyt nähdä temppeliä valmiina, sillä hän kuoli vuonna 327. Kirkko vihittiin 13. päivänä syyskuuta 335. Seuraavana päivänä, 14. päivänä syyskuuta julistettiin uusi juhla, Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin ylentämisen juhla.

Tekstin lähde: https://www.ortodoksi.net/index.php/Kunniallisen_j...


Juhlan tropari:

"Pelasta, Herra, sinun kansasi | ja siunaa sinun perintöäsi. | Anna kirkollesi voitto vihollisista | ja suojele ristilläsi sinun valtakuntaasi."