Ortodoksinen kulttuurikeskus

Idän ortodoksisuus ja sen ikiaikainen sanoma puhuttelevat nykyajan kiireistä ihmistä. Ortodoksinen kulttuurikeskus tekee tunnetuksi idän kirkon rikasta perinnettä ja elämäntapaa aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Näyttelymme kertovat monipuolisesti ortodoksisuuden sanomasta helposti omaksuttavalla tavalla.

Naapureinamme ovat Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin kirkko. Uudistettu piha-alue yhdistää rakennukset ainutlaatuiseksi käyntikohteeksi. Opastuskierroksella vieraamme tutustuvat kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja aitoon bysanttilaiseen kirkkoon. Palvelua täydentää ravintola Usvan kahvila-ja ruokapalvelut.

Talon monipuoliset kokoustilat ovat vuokrattavissa erilaisia kokouksia, seminaareja ja tapahtumia varten. Suosittua on myöskin erilaisten kulttuuritapahtumien järjestäminen keskuksen tiloissa ja piha-alueella.

Taloa ylläpitää 1981 perustettu Ortodoksisen kulttuurin säätiö.

Toimintamme lähtökohtia ovat avoimuus, ekumeenisuus ja kansainvälisyys. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen ja idän kirkon kulttuuri-ilmapiiriin!

Vastuullisuus toiminnassamme

Olemme Ortodoksisessa kulttuurikeskuksessa ja koko kulttuurikorttelissa sitoutuneet työskentelemään kestävämmän matkailu-Suomen puolesta. Tämä tarkoittaa käytännössä ekologista, sosio-kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä.

Ekologinen

Jätteet lajitellaan ja kierrätetään omiin jäteastioihin jätehuoltomääräysten mukaan. Ravintolamme on kiinnittänyt huomiota ruokahävikkiin ja se on käytännössä nolla, koska päivän lounastuotteet myydään päivän päätteeksi. Ravintolassa on tarjolla kasvisruoka joka päivä ja leipomotuotteet leivotaan itse. Mahdollisuuksien mukaan käytetään paikallisia tuotteita mm. raasteet ja salaatit tulevat omasta maakunnasta. Ravintolassamme ei käytetä muovisia mukeja eikä aterimia.

Kiinteistössä käytetään ympäristöystävällisiä ja hajusteettomia puhdistusaineita.

Sosio-kulttuurinen

Paikallisuus, ortodoksisuus ja karjalaisuus näkyvät toiminnassamme ja markkinoinnissamme.Vaalimme ortodoksisuutta ja haluamme tuoda asiakkaillemme esille arjen ortodoksisuutta, joka pitää sisällään myös karjalaisuuden ja paikalliset, karjalaiset ruoat.

Ortodoksinen kulttuurikortteli on esteetön paikka ja yläkerrassa saatavilla on induktiosilmukka, joten meillä on myös esteetön kuunteluympäristö. Meille on helppo tulla kävelemällä esim. kaupungin hotelleista tai pyöräillä lähiseudulta.

Taloudellinen

Teemme yhteistyötä paikallisten toimijoiden ja yritysten kanssa. Valitsemme yhteistyökumppaniksi esim. sellaiset hotellit, joiden toiminta on vastuullista.

Tuemme erityisesti nuoria ja nuorisojärjestöjä stipendein joka vuosi.


Omatoimimatkailu

Voit kulkea Pohjois-Karjalan pyhäkköjä Lintulasta Ilomantsiin VAELTAJAN POLKU - reitin opastamana.


Vaeltajan polku löytyy täältä: Vaeltajan polku.

Joensuun kaupungin alueen kolmeen pyhäkköön voit tutustua täältä.


Tilavaraukset

Kulttuurikeskuksella on laaja valikoima erikokoisia kokoontumistiloja konserttien, koulutustilaisuuksien, kokousten ja perhejuhlien järjestämistä varten. Myös saunaosasto on vuokrattavissa.

Lisätietoja tiloista:
Ravintola Usva
puh: 050 300 0243

e-mail: kauppakatu(at)ravintolausva.fi

Tilavarauksiin pääset täältä.

Apurahat

Säätiö myöntää pienehköjä avustuksia ja apurahoja sen toiminta-ajatusta tukeviin kulttuurihankkeisiin, kuten esimerkiksi julkaisutoimintaan. Näitä avustushakemuksia voi lähettää säätiölle jatkuvasti eli niillä ei ole tiettyä hakuaikaa.

Lisätietoja täältä.

Ajankohtaista Ortodoksisella kulttuurikeskuksella

Ortodoksinen kulttuurikeskus on avoinna ma-pe klo 7.30- 14.00.

Ortodoksipyhäköt Suomessa - eri arkkitehtonisia tyylisuuntia

Näyttely koostuu graafikko Pentti Oksasen akvarellimaalauksista, jotka ovat valmistuneet vuosien 2006-2010 välillä. Teema esittelee Suomen alueen ortodoksista arkkitehtuuria 1700-luvun lopulta 2000-luvun alkuun. Näyttely on avoinna 16.1.-31.12.2023.

Ristikansan vaellus

Näyttelyssä tutustutaan elävään ortodoksisuuteen arjessa ja juhlassa. Näyttely kertoo siitä, kuinka ortodoksinen kirkko vaikuttaa ihmisen elämään syntymästä hautaan saakka.

Näyttelyt ovat avoinna ma-pe klo 7.30 - 14.00, la-su tilauksesta.

Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Lisäksi:

Viipuri-säätiön lahjoittamista ikoneista kootut ikoninurkkaukset, Evakko-huoneessa myös valokuvia evakkomatkoilta.

Pentti Oksasen akvarellimaalauksia myös Pyhäkköjen salissa (iso juhlasali alakerrassa) ja alakerran juhlasalien käytävällä.

Arkkipiispa Paavalin elämää kuvin kerrottuna alakerran Paavali-huoneessa.

Yläkerrassa vanha, 1700- luvulta oleva matkaikonostaasi, joka on Ilomantsin kappeliseurakunnan lahjoitus.

Avoinna ma-pe klo 7.30 - 14.00. Suljettu tilojen ollessa varattu. La-su tilauksesta.

Ristikansan vaellus- näyttely. Kuva: Henna Hietainen


Lisää aikaisempia uutisia täältä

Tapahtumia Pohjois-Karjalassa


Valamon luostari: MARTTA WENDELIN
– KULTAHIEKKAA IHMISTEN POLUILLE

5.3.2023 – 14.1.2024


Näyttely avoinna toukokuussa:

ma-la 10-17

su 10-15

Kuvittaja ja taidemaalari Martta Wendelinin (1893–1986) syntymän 130-vuotisjuhlavuodeksi Valamon luostarissa nähdään laaja näyttely taiteilijan keskeisestä maalaus- ja kuvitustuotannosta.

Näyttely jakaantuu itsenäisiin teemoihin kuten Kukat & puutarha, Valamo & Karjala, Maisemat, Muotokuvat, Skissit ja Sadut. Kuvitustaide esittäytyy painettujen Kotiliesien ja postikorttien lisäksi myös vuodenaikojen mukaan vaihtuvien kuvitusoriginaalien avulla. Valokuvien ja kaitafilmiaineiston avulla välittyy monipuolinen kuva taiteilijan elämästä ja tuotannosta.

Osoite: Valamontie 42, 79850 Uusi-Valamo


Lintulan luostari: NUORI MESTARI

Japanilaissyntyisen ikonimaalari Petros Sasakin työskentelystä kertova valokuvanäyttely avautuu kirkon 50-vuotisjuhlan yhteydessä 28.05.2023. Näyttely on avoinna koko kesän myymälän terassilla.

Sitä täydentää kirjanen nimeltä "NUORI MESTARI" hinta 8,00€.

Osoite: Honkasalontie 3, 79830 Palokki


Taipaleen srk:n Säynelammen leirikeskuksen praasniekka

Aika: Pieni ehtoopalvelus ja vedenpyhitys pe 26.05.2023 klo 18:00, kokoöinen, pyhän Johannes Venäläisen muisto pe 26.05. klo 22:00

Paikka: Säynelampi, Pyhän Johanneksen leirikeskus, Syvälahdentie 7, Polvijärvi


Kiteen kirkon temppelijuhla

Aika: Vigilia la 27.05.2023 klo 17:00, vedenpyhitys ja liturgia su 28.05.2023 klo 10:00

Paikka: Kiteen Pyhän Kolminaisuuden kirkko, Valamontie 4, 82500 Kitee


Valtimon kirkon praasniekka

Aika: Vigilia la 27.05.2023 klo 17:00, pieni vedenpyhitys ja liturgia su 28.05.2023 klo 9:30

Paikka: Valtimon Pyhän Kolminaisuuden kirkko, Lokkiharjuntie 42, 75700 Valtimo


Outokummun kirkon praasniekka

Aika: Praasniekan ehtoopalvelus ja polvirukoukset su 28.05.2023 klo 18:00, Pyhän Hengen päivän praasniekan liturgia, vedenpyhitys ja ristisaatto ma 29.05.2023 klo 9:00

Paikka: Outokummun Pyhän Hengen kirkko, Kirkkopolku 3, 83500 Outokumpu


Lintulan luostari: Lintulan luostarissa juhlitaan tänä vuonna. Luostarin pääkirkon valmistumisesta ja käyttöön vihkimisestä tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Lintulassa juhlitaan 28.05.2023 eli helluntaina, joka on myös kirkon ja koko luostarin vuotuinen praasniekkapäivä.

Juhlapäivän liturgian toimittaa Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni papiston kanssa.

Liturgian jälkeen seuraa ristisaatto ja tämän jälkeen kenttälounas lammen rannalla sekä juhlaohjelma.

Lintulan luostarin sisaristo toivottaa kaikki luostarin ystävät tervetulleiksi juhlimaan yhteisen rukouksen siivittämänä tätä luostarille tärkeää merkkipäivää.

Päivän ohjelma:

klo 8.30 vedenpyhitys

klo 9.00 juhlaliturgia, KP metropoliitta Arseni ja papisto

Liturgian jälkeen ristisaatto

Kenttälounas ja kahvi lammen rannalla

klo 12.30 juhlaohjelma

  • Helluntain tropari
  • Esipaimenen siunaus
  • Tervehdyssanat, nunna Ksenia
  • Kuorolaulua, Joensuun ortodoksinen mieskuoro
  • Juhlapuhe, museonjohtaja Katariina Husso
  • Musiikkiesitys
  • Tervehdykset
  • Loppusanat, arkkimandriitta Andreas

klo 14.00 ehtoopalvelus, jossa luetaan helluntain polvirukoukset

Osoite: Honkasalontie 3, 79830 Palokki


9.6.2023 klo 18.00-19.00

Pasi Tolvanen Ortodoksisen kulttuurikeskuksen takapihallalla

"Debyyttialbuminsa keväällä 2023 julkaissut laulaja-lauluntekijä tuo kulttuurikeskuksen takapihan tunnelmalliseen miljööseen tarinoitaan laulujen muodossa. Tarinat, lauluääni ja vahva kitarointi luovat tunnistettavan singer-songwriter tyylin, jossa on vivahteita rockista, bluesista ja countrysta. Tolvasen musiikki ei jätä kuulijaa kylmäksi ja livenä intensiteetti pitää otteessaan loppuun asti."


Lisää tapahtumia täältä.

Kirkkovuosi

Kirkko rytmittää kristityn elämää. Kirkkovuosi koostuu sanomaltaan ja tunnelmaltaan erilaisista ajanjaksoista, joissa vuorottelevat arki, paastonajat ja juhlakaudet. Teemat vaihtuvat jopa päivittäin. Jokainen päivä on jonkin pyhän ihmisen muistopäivä, jolloin muistellaan tuon pyhän elämäkertaa ja siihen liittyvää kristillistä opetusta. Jokainen kristitty on saanut nimensä jonkun pyhän ihmisen mukaan ja viettää nimipäiväänsä tuon pyhän ihmisen muistopäivänä. Kirkkovuotta seuraamalla yhdistämme oman elämämme pelastushistorialliseen jatkumoon ja pyhien saattoon.