Ortodoksinen kulttuurikeskus

Idän ortodoksisuus ja sen ikiaikainen sanoma puhuttelevat nykyajan kiireistä ihmistä. Ortodoksinen kulttuurikeskus tekee tunnetuksi idän kirkon rikasta perinnettä ja elämäntapaa aivan Joensuun keskustan tuntumassa. Näyttelymme kertovat monipuolisesti ortodoksisuuden sanomasta helposti omaksuttavalla tavalla.

Naapureinamme ovat Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin kirkko. Uudistettu piha-alue yhdistää rakennukset ainutlaatuiseksi käyntikohteeksi. Opastuskierroksella vieraamme tutustuvat kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja aitoon bysanttilaiseen kirkkoon. Palvelua täydentää ravintola Eliaksen kahvila-ja ruokapalvelut.

Talon monipuoliset kokoustilat ovat vuokrattavissa erilaisia kokouksia, seminaareja ja tapahtumia varten. Suosittua on myöskin erilaisten kulttuuritapahtumien järjestäminen keskuksen tiloissa ja piha-alueella.

Taloa ylläpitää 1981 perustettu Ortodoksisen kulttuurin säätiö.

Toimintamme lähtökohtia ovat avoimuus, ekumeenisuus ja kansainvälisyys. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen ja idän kirkon kulttuuri-ilmapiiriin!


Hankkeet

Huhtikuussa 2016 käynnistyi Joensuussa kaksi mittavaa EU-hanketta. Vetovoimaa ortodoksisesta kulttuurista investointi- ja kehittämishankkeet ovat tiiviisti yhteen nivoutuneita hankkeita, joita Joensuun kaupunki hallinnoi. Hankekumppaneina ovat Suomen ortodoksinen kirkko ja Ortodoksisen kulttuurin säätiö. Investointihankkeessa rakennetaan fyysisiä puitteita, ja kehittämishankkeessa tuotetaan sisältöjä.

Lue lisää täältä.

Tilavaraukset

Kulttuurikeskuksella on laaja valikoima erikokoisia kokoontumistiloja konserttien, koulutustilaisuuksien, kokousten ja perhejuhlien järjestämistä varten. Myös saunaosasto on vuokrattavissa.

Lisätietoja tiloista:
Ravintola Elias
puh: 050 300 243

Tilavarauksiin pääset täältä.

Apurahat

Säätiö myöntää pienehköjä avustuksia ja apurahoja sen toiminta-ajatusta tukeviin kulttuurihankkeisiin, kuten esimerkiksi julkaisutoimintaan. Näitä avustushakemuksia voi lähettää säätiölle jatkuvasti eli niillä ei ole tiettyä hakuaikaa.

Lisätietoja täältä.

Ajankohtaista kulttuurikeskuksessa

Ortodoksinen kulttuurikeskus- Näyttelyt kesällä 2017

Ristikansan vaellus (8.6.-)

Näyttelyssä tutustutaan elävään ortodoksisuuteen arjessa ja juhlassa. Näyttely kertoo siitä, kuinka ortodoksinen kirkko vaikuttaa ihmisen elämään syntymästä hautaan saakka.

Enkelielämän tie (8.6.-15-11.2017)

Näyttelyssä tutustutaan Lintulan luostarin sisariston elämään ja historiaan. Esillä on sisaristolle tärkeää esineistöä, sekä valokuvia heidän arjestaan vuosikymmenien varrelta.

Lisäksi:

Pentti Oksanen ''Suomen ortodoksiset kirkot ja tsasounat'' akvarellimaalauksina

Viipuri-säätiön lahjoittamat ikoninurkkaukset

Yläkerrassa 1700- luvun ikonostaasit

Ortodoksinen seminaarin kirkko, 12.6.- 4.8. ma-pe klo 10-16 (suljettu juhannusaattona 23.6.)

Näyttelyt avoinna ma-pe klo 9-15 (suljettu juhannusaattona 23.6.)

Ti-pe pääsymaksu 5€

La-su vain tilauksesta

Ristikansan vaellus- näyttely. Kuva: Henna Hietainen


Lisää aikaisempia uutisia täältä

Tulevat tapahtumat


25.5.-31.8.2017 "Sata vuotta ilman tsaaria" Irina Zatulovskayan taidetta Valamon luostarissa. Näyttely on avoinna ma-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17.

1.6.-31.8.2017 Nykyajan suomalaiset klassikot Taidenäyttely Valamon kulttuurikeskuksessa. Jorma Helenius, Juhani Honkanen ja Pentti Ikäheimonen. Näyttely on avoinna ma-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17. Suljettu myös tilan ollessa varattuna.

5.6.-13.8.2017 Juuret ja monikulttuurisuus, Valamon opiston kesänäyttely

12.6.-4.8.2017 ma-pe klo 10-16, (suljettu pe 23.6.) Ortodoksisen seminaarin pyhän Johannes Teologin ja Karjalanvalistajien kirkko avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten. Kirkon ollessa auki opas on paikalla. Torikatu 41, Joensuu.

12.6.-11.8. ma-pe klo 10-16 ortodoksinen pyhän Nikolaoksen kirkko avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten. Kirkon ollessa auki opas on paikalla. Kirkkokatu 32, Joensuu.

28.6.-6.8. ke-su klo 12-16 Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkot avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten. Kirkoissa on opas aukioloaikoina.
Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkko, Viinijärven tie 8, Viinijärvi
Pyhän Johannes Kastajan kirkko, Haavikontie 31, Polvijärvi
Pyhän Hengen kirkko, Kirkkopolku 3, Outokumpu

1.7.-31.7. Valamossa Konevitsa-kvartetin konsertit päivittäin. Kirkkokonsertit joka päivä klo 13 ja klo 15, viinituvassa ti-la klo 20.30 ja klo 22.

6.8. Enon tsasouna 30 vuotta. Enon kauniissa pyöröhirsisessä tsasounassa vietetään 30-vuotispraasniekkaa Kristuksen Kirkastumisen päivänä 6.8. Juhla alkaa klo 9 toimitettavalla vedenpyhityksellä. Jumalanpalveluksen jälkeinen ateria Enon luterilaisella seurakuntasalilla.

11.-13.8. Ortodoksialeiri Rautalammin Puroniemessä. Puroniemen leirikeskuksessa järjestetään 11.–13.8. ortodoksialeiri, jonka teemana on kristityn hengellinen elämä. Leiri soveltuu hyvin hengelliseen elämäänsä virkistystä etsiville kirkon jäsenille. Se soveltuu myös ortodoksisesta kirkosta kiinnostuneille ja/tai kirkkoon liittymistä harkitseville aikuisille.

Lisätietoja: https://ort.fi/uutishuone/2017-07-11/ortodoksialei...


18.-20.8. Ortodoksinen kulttuuriperintömme- seminaari Valamossa. Kulttuurin ja taiteen ammattilaisille, sekä muille aiheesta kiinnostuneille suunnattu seminaari, jossa käsitellään monipuolisesti ortodoksista kulttuuriperintöä. Tapahtuma juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta ja 60-vuotiasta ortodoksista kirkkomuseota RIISAa. Kurssin kuvaus, ilmoittautuminen ja aikataulu:

http://www.valamo.fi/ortodoksinen-usko-ja-elä...
Lisää tapahtumia täältä.

Kirkkovuosi

Kirkko rytmittää kristityn elämää. Kirkkovuosi koostuu sanomaltaan ja tunnelmaltaan erilaisista ajanjaksoista, joissa vuorottelevat arki, paastonajat ja juhlakaudet. Teemat vaihtuvat jopa päivittäin. Jokainen päivä on jonkin pyhän ihmisen muistopäivä, jolloin muistellaan tuon pyhän elämäkertaa ja siihen liittyvää kristillistä opetusta. Jokainen kristitty on saanut nimensä jonkun pyhän ihmisen mukaan ja viettää nimipäiväänsä tuon pyhän ihmisen muistopäivänä. Kirkkovuotta seuraamalla yhdistämme oman elämämme pelastushistorialliseen jatkumoon ja pyhien saattoon.