Helluntai – Pyhän Kolminaisuuden päivä

Helluntaina vietetään Pyhän Hengen laskeutumista opetuslasten päälle. Apostolien teoissa tapahtumaa kuvataan näin: Ja kun helluntaipäivä oli tullut, olivat he kaikki yhdessä koolla. Ja tuli yhtäkkiä humaus taivaasta, niin kuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko huoneen, jossa he istuivat. Ja he näkivät ikään kuin tulisia kieliä, jotka jakaantuivat ja asettuivat heidän itse kunkin päälle. Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi (Ap.t. 2:1-4).

Helluntaista alkoi kirkon toiminta maailmassa, joten juhla on suuresti arvostettu ortodoksisessa maailmassa. Pietarin puheen vaikutuksesta kirkkoon liittyi heti 3000 henkeä. Alusta lähtien kirkon jäseneksi tultiin kasteen ja Kristuksen Messiaaksi tunnustamisen kautta. Helluntai kuuluu helatorstain ohella pääsiäisen juhliin.

Helluntain tapahtumista alkoi opetuslasten toiminta apostoleina. Keskeinen sanoma on Pyhän Hengen toiminta, joka rohkaisi apostolit työhön. Pyhä Henki on Kolminaisuuden kolmas persoona, ja toimii aina yhdessä Isän ja Pojan kanssa. Helluntain ensimmäinen päivä on pyhitetty Pyhän Kolminaisuuden kunniaksi, ja toinen päivä on Pyhän Hengen päivä.


Helluntain tropari:

"Kiitetty olet sinä, Kristus, meidän Ju­malamme, | joka teit viisaiksi kala­miehet, | kun heidän päälleen Pyhän Hengen lähetit | ja heidän kauttaan sait verkkoon koko maailman. | Kunnia olkoon sinulle, ih­mi­siä rakastava Jumala."



Andrei Rublevin 1400-luvulla maalaama Pyhää Kolminaisuutta esittävä ikoni on kristikunnan tunnetuin aihetta kuvaava teos. Oheinen ikoni on maalattu Rublevin ikonin mukaiseksi. Se sijaitsee Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarissa.