KOLMEN PYHÄKÖN KIERROS - PYHÄN NIKOLAOKSEN KIRKKO




Joensuun Pyhän Nikolaoksen kirkko sijaitsee Kirkkokatu 32:n välittömässä läheisyydessä. Kartassa näkyvät myös muut kolmen pyhäkön kohteet.


Seurakunnan omat nettisivut: https://ort.fi/joensuu/




JOENSUUN PYHÄN NIKOLAOKSEN KIRKKO


Pyhän Nikolaoksen kirkko on Joensuun ortodoksisen seurakunnan pääpyhäkkö. Lisäksi seurakunnalla on 18 muuta kirkkoa ja kappelia eri puolella laajaa seurakuntaa.






Pielisjoen kanava 1890-luvulla

Kun keisari Nikolai I antoi määräyksensä Joensuun kaupungin perustamiseksi 1848, ortodoksista kirkkoa ei vielä ollut. Joensuun ortodoksit kuuluivat Taipaleen ortodoksiseen seurakuntaan, jonka keskuspaikka sijaitsi Liperin Viinijärvellä.



Pyhän Nikolaoksen kirkko 1909


Kaupungin pieni ortodoksinen väestö, joita oli noin 100 henkeä, halusi oman seurakunnan ja oman kirkon. Erityisen toimeliaita oman kirkon ja hautausmaan saamisessa olivat kaupungin ortodoksiset kauppiaat. Monien vaiheiden jälkeen kirkko valmistui lopulta 1887. Pietarissa toiminut ortodoksisen kirkon keskushallinto Pyhä Synodi, myönsi hankkeelle huomattavan rahallisen alkupääoman.



Koristeellinen kirkko


Kirkon suunnitteli arkkitehti G.F. Karpov. Kirkon rakentajat eivät kuitenkaan noudattaneet arkkitehdin piirustuksia kirjaimellisesti, vaan kirkko sai lisäkoristuksekseen mm. kuviolliset räystäslaudat ja terassit. Kirkko onkin yksityiskohdissaan poikkeuksellisen koristeellinen. Puuleikkauksineen se ilmentää karjalaista muotokieltä.




Kirkon vihki syyskuussa 1887 käyttöön piispa Antoni. Kirkko pyhitettiin pyhän Nikolaoksen muistolle. Kirkon muistopäivää vietetään 6.12., joka on samalla myös Suomen itsenäisyyspäivä.




Kirkossa voidaan ajatella olevan kolme osaa: eteinen, kirkkosali ja alttarihuone. Eteinen on kuva arjesta, ja arjessa tekemästämme työstä ja levosta. Kirkkosaliin tulemme jumalanpalvelukseen, ja suuntaamaan koko elämämme kohti iankaikkisuutta, jota ikonostaasin eli kuvaseinän takana oleva alttari ilmentää. Koristeellisen ikonostaasin tehtävä on johdattaa rukoilija pyhiä arvoja kohti.



Kristityn tehtävä on kulkea kohti iankaikkisuutta. Liturgia on kirkon keskeisin jumalanpalvelus ja koko kristillisen elämän ydintapahtuma. Liturgiassa osallistutaan Kristuksen ruumiiseen ja vereen pyhitetyn leivän ja viinin muodossa. Voidaankin sanoa, että kun nautimme ehtoollisen, olemme osallistuneet iankaikkisuuteen, ikään kuin ennakoiden, jo tässä ajassa.



Ikonostaasin keskellä ovat koristeelliset pyhät ovet. Niitä kutsutaan myös kuninkaan oviksi. Noita ovia käyttävät vain ylempään papistoon vihityt, eli diakonit, papit ja piispat jumalanpalvelusten aikana. Muut jumalanpalveluksessa avustavat henkilöt käyttävät alttariin vieviä sivuovia, joihin on kuvattu ylienkelit Mikael ja Gabriel. Enkelit ovat ikään kuin ovia Jumalan valtakuntaan.



Alttarihuone on kirkon pyhin osa. Siksi siellä käyntiä on rajoitettu. Alttari on papiston ja heitä avustavien henkilöiden palveluspaikka. Alttari ei ole erotettu tila muusta kirkosta, vaan sen pyhyys nousee seurakunnan yhteisestä rukouksesta ja kunnioituksesta Jumalan valtakuntaa kohtaan.



Keskellä alttaria on pyhä pöytä. Sen ääressä papisto toimittaa kirkon sakramenteista keskeisimmän, eli pyhän liturgian.



Kristuksen syntymä. Yksityiskohta.

Pyhän Nikolaoksen kirkon kuvallinen muotokieli on peräisin kirkon rakentamisen ajoilta. Raamatun henkilöt ja muut pyhät ihmiset kuvataan luonnollisten henkilöiden tapaan.


Joensuun ortodoksinen seurakunta on Suomen toiseksi suurin


Pyhän Nikolaoksen kirkko on Joensuun merkittävimpiä arvorakennuksia. Joensuun ortodoksinen seurakunta perustettiin 1892. Nykyään seurakunta on Suomen toiseksi suurin ortodoksinen seurakunta 6.200 jäsenellään.

Ortodoksisuus kuuluu erottamattomasti joensuulaisuuteen. Ortodoksisuudella on alueella jo 500-vuotiset perinteet, mistä kertoo mm. Kuhasalon sivuluostarin perustaminen 1500-luvulla. Luostari tuhoutui 25-vuotisessa sodassa 1500-luvun loppupuolella.

Ekumeenisesta rinnakkaiselosta ja arvostuksesta kertoo sekin, että Joensuun halki kulkevan kirkkokadun molemmissa päissä ovat kristilliset pyhäköt. Eteläpäässä kohoaa Joensuun evankelisluterilainen kirkko ja pohjoispäässä ortodoksinen pyhän Nikolaoksen kirkko.

Pyhän Nikolaoksen kirkko palvelee päivittäin seurakuntalaisia ja kaikkia kirkosta kiinnostuneita matkailijoita, etsijiä ja löytäjiä. Viikonlopun palvelusten lisäksi kirkossa toimitetaan rukoushetkiä ja sakramentteja lähes päivittäin.

Kaikki ovat tervetulleita Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkkoon! Jumalanpalvelukset ovat avoimia kaikille. Nikolaoksen kirkon sisäseinistä heijastuva sininen sävy on rauhoittanut ja lohduttanut rukoilijaa jo 130 vuoden ajan.

Lisätietoa palvelusten ajankohdista ja kirkon aukioloajoista voi lukea osoitteesta: https://ort.fi/joensuu/