Ortodoksinen kulttuurikeskus

Ortodoksista kulttuurikeskusta ylläpitää Ortodoksisen kulttuurin säätiö, joka on perustettu 1981. Kulttuurikeskus tarjoaa puitteita erilaisille koulutus- ja kulttuuritapahtumille, kokouksille, ja erilaisille juhlatilaisuuksille. Talo on suosittu erilaisten merkkitapahtumien ja muistojuhlien pitopaikka. Ravintolapalveluita tarjoaa talossa toimiva suosittu lounasravintola Elias.
Yläsalissa riittää tilaa suurillekin ryhmille. Juhlavuutta seinille antavat kaksi harvinaista ikonostaasia eli kuvaseinää 1700-luvulta.

Ylempi on Taipaleen seurakunnasta, alempi Ilomantsin seurakunnasta.
Alakerran tilava sali tarjoaa puitteet erilaisille juhlille ja koulutustapahtumille. Kaikkia alakerran huoneita koristavat arvokkaat ikoninurkat.

Lisäksi salissa on esillä graafikko Pentti Oksasen Suomen ortodoksisia pyhäkköjä esitteleviä töitä.


Ravintola Eliaksen palveluihin ja tilavarauksiin pääset tästä: http://www.ravintolaelias.fiIkoninurkat on koottu Viipuri-säätiön luovuttamasta ikonilahjoituksesta vuodelta 2016. Alakerran suuren salin lisäksi asiakkaiden käytössä on kolme pienempää huonetta. Huoneet on nimetty teemoittain. Paavali-huone tehtiin kunnioituksesta arkkipiispa Paavalin työlle, Valamo-huone taas muistuttaa Valamon luostarin kulttuurillisesta ja hengellisestä merkityksestä Pohjois-Karjalan ortodoksisuudelle, ja Evakkohuone kertoo kirkon lähimenneisyydestä. Kaikissa huoneissa on hienot ikoniseinämät.


Pysyvänä näyttelynä kultuurikeskuksessa on "Ristikansan vaellus", joka kertoo havainnollisesti ortodoksikristityn vaelluksesta syntymästä kohti iankaikkisuutta. Näyttely on avoinna ympäri vuoden arkipäivinä. Pysyvän näyttelyn lisäksi kulttuurikeskus tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden.


Ortodoksinen kulttuurikeskus, Ortodoksinen seminaari ja seminaarin kirkko muodostavat ainutlaatuisen kulttuurikeskuksen Joensuuhun. Kaikki ovat tervetulleita kulttuurikorttelin ilmapiiriin!


Seminaarin kirkko on arkkitehtonisesti harvinainen bysanttilainen kirkko Suomessa. Kaikki ovat tervetulleita jumalanpalveluksiin, joita toimitetaan ortodoksisen seminaarin lukuvuoden aikana päivittäin. Lisätietoa palveluksista ja seminaarin toiminnasta saa sivulta: https://ort.fi/seminaari/